Széchenyi 2020 pályázat

Pályázat Széchenyi 2020

 

Kedvezményezett neve: Kerner Anikó egyéni vállalkozó
Projekt címe: Kézműves sörfőző üzem létrehozása
Támogatási összeg: 38 392 900 Ft
Támogatás mértéke: 70 %

Projekt tartalma: 
A projekt számszerűsíthető eredményei: - napi 6,5 hl-es sörgyártási kapacitás, éves termelt sörmennyiség 2000 hl - 4 fős munkahelyteremtés. 
A sörfőző egység főzőházának bruttó térfogata 720 liter, mellyel napi szinten 650 liter sör gyártása valósul meg. A komlóforraló üst és a cefrézőkád külső átmérője 1 m, magasságuk 2,2 m. A motorteljesítmény 0,75 kW. Az örvénykád bruttó kapacitása szintén 720 liter, külső átmérője 90 cm, magassága 2,1 m. A főzőház 2 db fokolóegységgel lesz ellátva (0-12 és 10-20). A malátadaráló fogadó garatának mérete 20 liter és 1,1 kW teljesítményű motor hajtja. A kétlépcsős hőcserélő kapacitása 1000 liter/óra, 95 C fokról 8 C fokra hűt. A 11 db hőszigetelt fermentáló tartály bruttó térfogata 14,2 hl, a külső átmérő 1 m, a magasság pedig 2,9 m. A nyomótank bruttó térfogata 13,2 hl, külső átmérője 1 m, magassága 2,8 m és 1,6 bar maximális üzemi nyomáson képes működni. A hűtőegység (jégvízkád) belső átmérője 90 cm, magassága 2,5 m, a kompresszor teljesítménye 4,2 kW. A CIP rendszer (tisztító berendezés) 2 db 125 literes rozsdamentes tartályból áll. Az élesztőtároló kapacitása 70 liter. A kovaföldes szűrő szűrőfelülete 2 m2, valamint 6 fejes palackfejtő és 500 liter/óra teljesítményű pasztőrizálóis a rendszer része.

Az eredmény nem számszerűsíthető, egyéb tulajdonsága:
A fejlesztés megvalósulásával egy olyan kézműves sörfőzde került kialakításra, melyben exkluzív, magas minőségű és egyedi ízvilágú szezonális sörök is előállításra kerülnek. A beruházás hozzájárul a hazai sörivási kultúra reformjának elősegítéséhez, a helyben beszerzett alapanyagokból történő kiváló minőségű sörfőzés megvalósításával. Az Alföldön igen elterjedt a köles és a hajdina, így ezen alapanyagok is felhasználásra kerülnek. A hajdina- vagy kölesmalátából előállított sör gluténmentes, így egészségesebb az árpamalátából készült sörhöz képest. A gluténmentes alapanyagok felhasználásán keresztül az egészségtudatos táplálkozásra is felhívjuk a figyelmet anélkül, hogy le kellene mondani a sör fogyasztásának élvezetéről. Térségünkben ez úttörő kezdeményezés, helyi szinten egyedülálló terméket fogunk tudni nyújtani. Fejlesztésünk hozzájárul a foglalkoztatás növeléséhez, hiszen 4 fő fog a sörgyártó üzemben, illetve áruszállítóként tevékenykedni. A sörfőző berendezés segítségével a termelést hozzáadott-érték növekedést eredményező módon fejlesztjük, ugyanis minden egyes feldolgozási fázisban nő az alapanyag hozzáadott értéke, magasabb feldolgozottsági szintű termék keletkezik. A maláta, komló, víz és élesztő alapanyagokból az őrlés, a főzés, a fermentálás, a hűtés, a tisztítás és a kovaföldes szűrés folyamatán keresztül végül végfelhasználásra szánt fogyasztható készterméket, minőségi kézműves sört kapunk. A sörgyártó berendezés beszerzésén keresztül egy olyan új sörfőző műhely kerül létrehozásra, mely alegmagasabb technológiai színvonalon képes világos, félbarna és barna sört előállítani, igény szerint különböző maláta-alapanyagokból. A sörfőzőberendezés korszerű technológiájának köszönhetően minden egyes megmunkálási lépcső növeli a feldolgozottsági szintet, a termelés hozzáadott értéke nő. A kézműves sörfőzde létrehozásán keresztül a több lábon állás feltételeit tudjuk megvalósítani, a gyártási tevékenység elindításával biztonságosabb működés és kiszámítható árbevétel-növekedés prognosztizálható, elősegíti a családi vállalkozásunk stabil pénzügyi hátterének kialakítását hosszú távon.

Projekt tényleges befejezése: 2017.05.10.
Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.2-15-2016-02487